Els presidents Trump i López Obrador conversen sobre els refugiats

El nou president mexicà López Obrador impulsarà un Pla de Desenvolupament Integral per a Centreamèrica.

El president nord-americà Donald Trump i el seu homòleg mexicà, Andrés Manuel López Obrador, van discutir telefònicament la necessitat d'enfrontar el tema dels refugiats no regulats provinents de l'Amèrica Central amb l'bjectiu d'arribar als Estats Units, segons han informat fonts locals.

Els dos mandataris van conversar telefònicament ahir a la nit "en termes respectuosos i d'amistat", concentrant-se en els factors claus que causen el fenòmen dels refugiats, com "la inseguretat i l'estancament econòmic".

La conversa es produeix pocs dies després que s'anunciés l'el·laboració d'un Pla de Desenvolupament Integral per a Centreamèrica que busca esmorteir el flux incessant de refugiats cap a Mèxic i els Estats Units i que preveu un finançament inicial d'uns 30.000 milions de dòlars aportats pel govern mexicà.

Els detalls d'aquesta estratègia, anunciada el passat 1 de desembre, en el marc de les cerimònies d'investidura del nou president mexicà Andrés López Obrador, van ser donades a conèixer pel canceller, Marcelo Ebrard.

Ebrard, acompanyat dels seus parells de Guatemala, Sandra Jovel; d'Hondures, María Dolores Aguero; d'El Salvador, Carlos Castaneda; així com de la secretària executiva de la Comissió per a Amèrica Llatina i el Carib, Alicia Bárcena, va donar els detalls durant la Cimera de la Immigració que se celebra des d'ahir al Marroc.

Mèxic "canviarà la seva política migratòria per respondre a les necessitats que requereix el sud mexicà i el nord de Centreamèrica" ​​i va explicar que serà més efectiu que "qualsevol altra política migratòria de contenció", ha assenyalat Ebrard.

"Els països de la zona aspiren que aviat es tingui una visió llatinoamericana en el tema migratori", va afirmar el ministre. "Mèxic ha assumit el compromís de cooperar i estar a prop amb els països de l'Amèrica Central, ja que es té la certesa que el pla, proposat pel president Andrés López Obrador durant la seva campanya, és factible, possible i eficaç", ha indicat. Per la seva banda, la cancellera hondurenya María Dolores Aguero, va exposar que el fons que s'utilitzi per a la implementació del pla servirà per fomentar la creació d'ocupació i combat a la pobresa als països del Triangle Nord de l'Amèrica Central i el sud de Mèxic.

"Per trencar el cicle migratori s'han d'atendre les causes estructurals de la migració, que són la pobresa, la desigualtat, la violència i la desocupació", va assenyalar el canceller del Salvador, Carlos Castaneda.