La caravana de refugiats hondurenys arriba a Ciutat de Mèxic


Una ennuvolada i plujosa Ciutat de Mèxic rebrà en els propers dies a la majoria dels milers de refugiats de la caravana que va sortir d'Hondures el passat 12 d'octubre de 2018. Els primers centenars van arribar aquest diumenge i ja s'agrupen a les grades de l'Estadi Jesús Martínez de la capital mexicana.

Estan visiblement cansats. La majoria, tot just van arribar, es van tapar amb les mantes que els van regalar i es van posar a dormir. "Ha estat un viatge extremadament difícil. Sobretot per als nens. Hem caminat molts dies, patint les inclemències del sol, de la pluja i de vegades hem passat gana", explica un d'ells. Arribar a la Ciutat de Mèxic representa una esperança per als refugiats.

"És el lloc que creiem més segur", explica Rodrigo Abeja, de l'ONG Pobles sense Fronteres, que ha acompanyat la caravana des dels seus inicis. Abejaa considera que és un punt "crucial". Apunta que la rebuda a la capital ha estat millor que en altres estats i amb una visió més humanitària, ja que van enviar a avançada unitats d'atenció mèdica, psicològica i aliments.

Els refugiats esperen que la Ciutat de Mèxic sigui un punt de reunió per a les diferents onades de persones que caminen al país, entre 5 i 8 mil, segons diferents fonts. "Aquí sabrem què fer d'ara en endavant", diu Guadalupe García.