Els catalans de l'Argentina voten a favor de la independència

Els residents a l'exterior en el país amb mes comunitats catalanes es posicionen clarament a favor de la independència. Inspirats en les consultes populars de diverses localitats del Principat, els argentins han fet el mateix consultant als emigrants què opinen sobre la autodeterminació. És el cas, per exemple, entre d'altres, dels casals de Buenos Aires, La Plata, Còrdoba, Rosario, Pergamino i Venado Tuerto que, en els darrers dies de manera anticipada, i aquest dissabte 30 d'abril com a jornada principal, han realitzat una jornada de votacions.

El Casal de Catalunya de Buenos Aires és el més emblemàtic de la vintena de comunitats catalanes a l'Exterior que hi ha a l'Argentina i és qui ha coordinat el vot de les diverses entitats. Josep Font-Olivares, coordinador de la Plataforma "Buenos Aires Decideix" ha explicat que aquesta consulta "ha despertat bastat d'interès entre la comunitat catalana, especialment els dies que ha jugat el Barça contra el Madrid, quan més s'omple el Casal i que hem aprofitat per apropar la urna de votacions als aficionats al futbol". Segons Josep Font-Olivares el perfil de votants es divers: "Hi ha catalans nascuts a Catalunya que són a l'Argentina des de fa molts anys i també hi ha joves catalans que han arribat fins Buenos Aires o bé per estudis o bé per amor".

Josep Guixé, argentí fill de catalans, de 60 anys ha explicat que aquesta consulta "és la manera d'expressar la voluntat de no voler ser tutelats per algú que ni té la capacitat ni la fortalesa per fer-ho", en clara referència a l'Estat espanyol. Per la seva banda Sílvia Ferrer, la seva dona, també filla de catalans emigrats a l'Argentina en època de la dictadura franquista, considera que "votar és la millor manera de reconèixer l'esforç que els nostres pares han fet durant molts anys per mantenir la catalanitat viva lluny de la terra". Del mateix parer es Viviana Sanchís, filla de catalans també, qui confessa sentir una gran emoció per poder votar. "M'he criat al Casal Català i des de petita he viscut rodejada de la cultura catalana. Poder expressar el meu vot aixi és la millor manera de demostrar els meus sentiments".

En la totalitat de les consultes realitzades als diferents Casals Catalans el "SÍ" s'ha imposat contundentment per sobre del 95 per cent dels vots, sent la participació al voltant del 15 al 20 per cent segons els casos. /Font