Denuncien la desaparició de vots de sudamèrica a les eleccions al Parlament

Forces catalans de l'exterior que haguessin volgut votar el passat dia 28 de novembre al Parlament no ho van poder fer perquè no van rebre les paperetes en els seus països de residència i un cert nombre de sobres enviats s'han "perdut" aparentment en el trajecte oficina de correus provincial i el lloc d'escrutini del Cens Electoral de Residents Absents (CERA). Així ho denuncia la Federació Internacional d'Entitats Catalanes (FIEC) que ha comptabilitzat 17.435 vots dels catalans residents a l'exterior en els darrers comicis. Correus declara haver lliurat a la Junta Electoral a Barcelona un total de 14.793 sobres de votació dels quals només 14.503 van entrar en urna. És a dir una diferència de 290. Molt pitjor a Girona on Correus diu haver lliurat 2.071 sobres i se n'han comptabilitzat menys de la meitat, 948, una diferència de 1.123; a Lleida se'n lliuren 2.109 i se'n comptabilitzen la meitat 1.097, una diferencia de 1.012, i a Tarragona se'n lliuren 1.808 i entren en urna 887, menys de la meitat amb una diferencia de 921. En total, la FIEC ha comptabilitzat la desaparició de 3.346 vots.

A part i segons les dades facilitades por Correus la gran majoria dels 17.435 vots comptabilitzats van arribar de França, 5.376 (gairebé el 26% del total de vots), de Suïssa (1.948), d'Andorra (1.890) i d'Alemanya (1.041), mentre que des d'altres països amb significativa presència catalana, com el Regne Unit, Bèlgica o Països Baixos van arribar molt pocs vots. El fet assoleix proporcions molt més greus en el cas d'Amèrica on només van arribar, de manera significativa, vots procedents d'Argentina (4.622) i en molt poca proporció des d'altres països (Veneçuela, Colòmbia, Brasil, Xile) i, molt més greu encara, ni un sol vot des de Mèxic on, com ja havien advertit la Federació Internacional d'Entitats Catalanes i algunes forces polítiques, les paperetes no van arribar a cap dels residents catalans a Mèxic i tampoc van arribar a tots els residents a l'Argentina, tot i que ambdós estats acullen grans comunitats catalanes tradicionalment actives en els processos electorals. La mateixa situació d'escassa recepció de sobres amb paperetes es va donar als EUA i a la majoria de països de l'Amèrica Central i del Nord.

Aquesta participació representa un 13,1% del total de persones censades al CERA, una dada que el mateix FIEC titlla de sorprenent atès que representaria una significativa caiguda de la participació des del 20,8% de les precedents eleccions de l'any 2006 i caldria remuntar-se més enllà de 1995 per a trobar una dada de participació electoral tan baixa en un context general a Catalunya d'augment de la participació. Font