Voluntaris per la llengua: una eina per compartir el català amb els nouvinguts

L'objectiu del "Voluntariat per la llengua" és facilitar a totes les persones que tenen coneixements bàsics de català i es volen llançar a parlar-lo, que el puguin practicar en un context real i relaxat. El programa promou el voluntariat lingüístic, de manera que persones que parlen habitualment català, destinen una part del seu temps a conversar amb persones interessades a agafar fluïdesa, perdre la vergonya i poder-lo parlar de forma natural. El Jordi i l'Antonio comparteixen junts una hora de la setmana i ho faran durant dos mesos i mig perquè, ambdós, participen en la iniciativa "Voluntariat per la llengua". Aquest és un projecte que coordina l'Oficina de Català de Valls, un organisme que és fruït del conveni entre el consistori vallenc i el CPNL (Consorci per a la Normalització Lingüística).

En Jordi és catalanoparlant i, per tant, té el català com la seva llengua vehicular. D'altra banda, l'Antonio fa poc que va arribar a l'Alt Camp procedent de Colòmbia, el seu país natal. El primer s'ha ofert voluntari per compartir una hora setmanal amb el nouvingut, el qual, amb el poc temps que porta a Valls, ja té un mínim de coneixements de català. El parla, encara que amb dificultats, i el que vol és agafar fluïdesa, perdre la vergonya i incorporar-lo d'una manera natural a les seves activitats quotidianes, laborals i de relació social.

Pel que fa al Jordi, es va assabentar que existia un programa anomenat "Voluntariat per la llengua" i que amb la seva col·laboració desinteressada, aportant una hora setmanal del seu temps, podria ajudar a persones interessades en perfeccionar el català, com ara l'Antonio. El Jordi no té cap titulació, però el parla bé i els seus coneixements són suficients per conversar sobre qualsevol tema de la vida amb el seu "aprenent".

Moltes coses per fer plegats

Van ser els coordinadors del "Voluntariat per la llengua" els que van convenir de fer la parella del Jordi i l'Antonio, així com també de la resta de parelles que conformen el projecte. Les fan seguint criteris com les aficions comunes, la compatibilitat d'horaris, etc. 'Voluntari' i 'aprenent' ja han anat plegats al teatre. Un cop, van quedar al mercat per comprar junts i, sovint, es troben per a fer un cafè. A la propera cita han acordat que aniran a buscar la canalla del Jordi, a la sortida de l'escola.

En totes aquestes activitats només el català és present. El Jordi li ho posa molt fàcil a l'Antonio, el qual, ja ha recomanat l'experiència a uns amics que, com ell, són de fora.

On inscriure's?

Tant els voluntaris com els aprenents, en el cas de ser de Valls o de la comarca, poden adreçar-se a l'Oficina de Català, ubicada a l'edifici de la Fundació Casa Caritat. També es pot accedir, tothom que ho vulgui, al web http://www.vxl.cat on s'hi trobaran les dades necessàries. Aquesta, és una de les històries reals que es poden viure participant al programa "Voluntariat per la llengua". Només els noms de Jordi i Antonio formen part de la ficció, però, els escenaris relatats són ben reals.