PSC i PP compiteixen a veure qui endureix més el seu discurs anti-immigració

La precampanya dels socialistes catalans per a les eleccions del 28 de novembre s'ha convertit en una esbojarrada carrera per recuperar en escasses cinc setmanes les desenes de milers de vots que segons les enquestes poden escapar-se cap a Convergència i Unió, al Partit Popular i, majoritàriament, al sac de l'abstenció. A més de la crisi econòmica, el candidat socialista, José Montilla, ha de lidiar amb un electorat urbà tremendament desmobilitzat, amb un sector catalanista molest amb el PSOE, i amb un sector més espanyolista fart de les concessions als socis d'Esquerra Republicana.

L'última maniobra del PSC ha estat orientada a evitar que Convergència i Unió i, sobretot el PP, treguin vots dels barris més castigats per el còctel explosiu d'immigració irregular i crisi econòmica.
Per això, ahir van posar en primera fila l'encara ministre de Treball, Celestino Corbacho, perquè deixi clar que els socialistes no estan per a res en el discurs "bonista" que la dreta els atribueix en l'assumpte de la immigració. "No podem deixar que els últims empadronats siguin els que posen les normes", va dir Corbacho davant un auditori d'un miler de militants. Corbacho, número tres de les llistes del PSC, va criticar el PP per la seva inconcreció en les mesures per controlar la immigració, que jutja populistes i inaplicables: "Que digui el senyor Rajoy quins articles vol canviar per a restringir el padró".


No obstant això, va afirmar contundentment que la immigració posa "pressió" sobre els serveis públics i fins a les llistes de l'atur. El programa socialista també llança un gest de complicitat als descontents amb l'obertura de mesquites i altres locals religiosos no catòlics. A espera que avui sigui ratificat per la militància, el programa advoca per respectar el dret a la pràctica religiosa de forma "transparent" però demana que aquesta es faci "preferentment en alguna de les llengües oficials a Catalunya" i "amb respecte a les llibertats constitucionals ". Els socialistes van presentar ahir una altra proposta destinada especialment a l'electorat jove més castigat per la crisi i el fracàs escolar, l'anomenada generació ni-ni. Si governen prometen atorgar beques-salaris als joves menors de 25 anys que ni estudien ni treballen, pel qual percebrien 633 euros mensuals-l 'equivalent al salari mínim-durant un màxim de nou mesos. Per la seva banda, als joves de menys de 30 anys que ja tinguin algun tipus de formació els atorgarà un crèdit-salari per un màxim de 11.399 euros, que tornaran sense interessos quan aconsegueixin una feina.

La mobilització de l'electorat urbà i del cinturó de Barcelona és el gran repte. Els estudis asseguren que aquesta desmobilització no és més gran que en la perifèria de Madrid, per exemple, però preocupa molt al PSC. Per aquesta raó, el partit ha mobilitzat més de 5.000 voluntaris perquè, a l'estil americà, contacteu amb amics, veïns i familiars per animar-los a votar. L'objectiu és que cada un contacti amb una vintena de votants per recordar el que es juga el partit el 28 de novembre. S'ha dividit minuciosament el territori perquè cada mesa electoral tingui el seu voluntari que, en funció de l'evolució dels resultats en eleccions anteriors, incideixi més en un aspecte o un altre.

"Explicar la crisi i les retallades del Govern és el que més treball ens està donant", reconeix Jordi Mas, responsable d'una de les seccions electorals del districte de Nou Barris de Barcelona. L'objectiu és repescar els descontents. "L'encàrrec és centrar-nos en les zones que tradicionalment ens voten més", explica. A Mollet del Vallès, feu socialista de l'àrea de Barcelona, el problema també és l'atur. "Tothom pregunta per la reforma electoral", explica Raúl David González, que contacta periòdicament amb una cinquantena de militants cara a cara, per facebook o via SMS. A Obama li va funcionar als Estats Units, però per si de cas els socialistes catalans ho han adaptat al públic mediterrani. "Hem substituït les reunions de tupperware per unes canyes al bar", ironitza Mas.

Font: http://www.elpais.com/articulo/espana/PSC/endurece/discurso/inmigracion/competir/PP/CiU/elpepunac/20101017elpepinac_10/Tes