La Taula Catalana per Colòmbia víctima d'espionatge il·legal colombià

Com ja anunciavem ahir, les organitzacions socials de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia denuncien haver estat víctima dels treballs d'espionatge il·legals del Departament Administratiu de Seguretat (DAS) de Colòmbia, l'agència d'intel·ligència depenent directament de la Presidència de la República de Colòmbia. Segons documents interns del DAS, alguns d'aquests objectius buscaven "neutralitzar les accions desestabilitzadores de les ONG's a Colòmbia i al món".

Al febrer de 2009 va sortir a la llum pública l'escàndol de les "chuzadas" (treballs d'espionatge sense ordre judicial) del DAS on es van donar a conèixer alguns objectius ocults d'aquest organisme, com buscar el descrèdit del treball dels defensors i defensores de drets humans, de l'oposició política i fins i tot de poders judicials com la Cort Suprema de Justícia. Després de l'escàndol de les "chuzadas", la Fiscalia General de la
Nació va iniciar les pertinents investigacions on es van trobar proves segons les quals, des de 2004, agents i funcionaris del principal organisme de seguretat de l'Estat van estar duent a terme il·legalment seguiments, intercepcions telefòniques, fustigacions i amenaces contra  defensors de drets humans, periodistes, opositors polítics del govern de l'expresident Álvaro Uribe i magistrats de les Altes Corts. També el Congrés de la república va ordenar obrir investigacions per possibles responsabilitats contra l'expresident colombià.

La magnitud dels delictes denunciats ha traspassat les fronteres de Colòmbia ja que existeix constància que accions il·legals de la mateixa índole s'han dut a terme també en territori europeu. En tot aquest context, la Unitat de la Fiscalia Delegada davant la Cort Suprema de Justícia ha comunicat a la Taula que "es van trobar documents que permeten inferir la seva possible qualitat de víctima dins de les diligències que s'avancen contra alguns servidors i exservidors del DAS".

Davant l'extrema gravetat d'aquests fets, les organitzacions socials de la Taula estem avaluant les accions legals pertinents perquè s'investiguin els possibles delictes comesos contra aquesta entitat en l'Estat espanyol o a Colòmbia.

Font: http://noticies.sirius.cat/2010/10/la-taula-catalana-per-colombia-victima.html