La reforma electoral de PP, PSOE, CiU i PNB podria treure als immigrants el dret a votar a les municipals

PSOE, PP, CiU i PNB han presentat al Congrés la seva proposta conjunta de reforma de la Llei Electoral General (LOREG, 1985), en la qual s'inclou tot un seguit de canvis del procediment electoral, i han manifestat la seva intenció que es tramiti amb urgència per garantir que pugui aplicar-se en les municipals de 2011.

No obstant això, Esquerra Unida ja ha anunciat la seva intenció de ralentir-la i, si no pot frenar-la al Congrés, recórrer-hi davant els tribunals. La proposta, resultat del treball de gairebé dos anys d'una subcomissió presidida pel socialista Alfonso Guerra, recull un apartat en què es detalla que en les eleccions municipals -també les dels consells insulars i cabidos- és "indispensable" per poder exercit el dret al sufragi figurar inscrit en el Cens d'Espanyols Residents a Espanya. Fins ara, els estrangers residents a Espanya sí que podien votar -o ser votats- en les eleccions municipals.

Entre les novetats també figura l'exclusió dels residents a l'estranger en les eleccions locals, la possibilitat de vot en urna en consolats i ambaixades per als emigrants, la desactivació del paper clau dels trànsfugues en les mocions de censura municipals, o l'avançament del cens vàlid per a unes eleccions evitant empadronaments de conveniència.

També contempla l'extensió dels criteris de pluralisme i proporcionalitat a les televisions privades, la prohibició d'actes d'inauguració en campanya electoral, l'eliminació de publicitat política en precampanya, l'exigència d'un aval testimonial de signatures a les formacions sense representació parlamentària que opten a escons en Corts, la reducció de les despeses electorals i la congelació de les subvencions als partits.

Tot això es completa amb la proposició de llei que una setmana abans es va aprovar al Congrés per simplificar la papereta electoral pel Senat i amb una altra reforma de la LOREG i de la Llei de Partits, ja només pactada per PSOE i PP, que busca estrènyer el cèrcol als hereus de Batasuna.

Des del principi, la subcomissió va treballar amb els criteris d'excloure propostes que impliquessin modificacions de la Constitució i només permetre aquells canvis que comptessin amb ampli consens, sempre amb presència dels dos partits majoritaris. Això va fer que no prosperassin la reforma de la proporcionalitat del sistema que plantejaven IU-ICV i UPyD, la circumscripció especial per a emigrants que el PSOE va incloure al seu programa de 2008, la reclamació del PP perquè als ajuntaments governi la llista més votada o la demanda de CiU i PNB per implantar les circumscripcions autonòmiques per a les
eleccions europees.

Font: http://www.laveudemallorca.cat/noticia/2493/La+reforma+electoral+de+PSOE,+PP,+CiU+i+PNB+treu+als+immigrants+el+dret+a+votar+en+les+municipals/