Comença a Valparaíso el 3er Fòrum Universal de les Cultures


El ministre xilè de Cultura, Luciano Creu Coke , saluda el delegat de la presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Ignasi Cardelús, durant la inauguració de la tercera edició del Fòrum Universal de les Cultures. 

La tercera edició del Fòrum Universal de les Cultures va donar ahir el tret de sortida al port xilè de Valparaíso, que durant els pròxims 45 dies serà escenari de més de 280 activitats culturals i artístiques. Valparaíso, situada a 115 quilòmetres a l'oest de Santiago, recull el llegat de Barcelona i de la localitat mexicana de Monterrey, que van organitzar el Fòrum el 2004 i 2007, respectivament. Va ser a Barcelona
on va néixer el projecte, patrocinat per la Unesco, com un espai de diàleg ciutadà amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància dels espais públics, el seu ús cultural i el desenvolupament sostenible.


El saló del Congrés Nacional va acollir la cerimònia d'inauguració, en què van intervenir el ministre de Cultura xilè, Luciano Cruz-Coke, el delegat de la presidència de l'Ajuntament de Barcelona, Ignasi Cardelús, i l'alcalde de Valparaíso, Jorge Castro, entre altres autoritats. Creu-Coke va ressaltar que durant el proper mes i mig les activitats del Fòrum propiciaran la connexió entre la comunitat i el món artístic, així com un espai de diàleg per "el desenvolupament de la ciutat".

"Valparaíso obrirà les portes al món perquè es conegui el seu patrimoni, la seva història i la seva identitat", va indicar el ministre, que va afegir que també reforçarà el paper de la ciutat com a principal focus cultural del país. Ignasi Cardelús, representant de l'Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Fòrum, va expressar la seva "satisfacció" en veure que l'activitat sorgida de la ciutat catalana "ara camina sola pel món".

Va enviar un "cordial i fraternal" salutació de part de l'alcalde barceloní, Jordi Hereu, i va aprofitar l'ocasió per felicitar el Govern i el poble xilè per l'exitós rescat dels 33 miners que van romandre atrapats en un jaciment al nord del país durant 69 dies. "Xile i el seu Govern s'han distingit per anteposar la vida dels seus treballadors a qualsevol altra consideració", va dir Cardelús, que va assegurar que en tot el món es va seguir "pas a pas" l'operatiu de salvament que va culminar la setmana passada amb 33 miners en la superfície.

El delegat de la presidència de l'Ajuntament de Barcelona va destacar que Xile s'ha imposat a la crisi econòmica i al "terratrèmol imprevisible" que ho va assotar a finals de febrer per acollir la tercera edició del Fòrum. La directora general de la UNESCO, Irina Bokova, va intervenir en una gravació de vídeo per expressar la seva satisfacció amb les autoritats i el poble xilè, que "no escatimar esforços ni coratge" per organitzar la cita tot i l'impacte del terratrèmol del 27 de febrer.

"Durant 45 dies Valparaíso serà el centre de reflexió, celebració i aprenentatge sobre temes que estan d'acord directa amb les prioritats de la nostra organització", va dir la responsable de l'Organització de les Nacions Unides per al'Educació, la Ciència i la Cultura. Després de la cerimònia es va realitzar a la Plaça Sotomayor, al centre de la ciutat, l'espectacle artístic inaugural, un muntatge audiovisual de dansa i música al voltant de la història del port de Valparaíso. Fins al 5 desembre molts teatres i espais de la ciutat seran escenari de diàlegs, exposicions i espectacles de música, dansa i arts visuals procedents d'arreu del món, que versaran sobre els temes "Cultura i Desenvolupament", "La Memòria Històrica de Valparaíso" i "La Ciutat i el Mar".

Font: http://www.publico.es/agencias/efe/343014/arranca-en-valparaiso-el-tercer-forum-universal-de-las-culturas