"Lletres per a tothom", alfabetització en català adreçada a persones d'origen estranger


És una iniciativa del Departament d’Acció Social i Ciutadania, la Fundació “la Caixa” i FACEPA en col·laboració amb el Departament d’Educació, el Consorci per a la Normalització Lingüística, ens locals i entitats.

21 municipis d’arreu de Catalunya han començat aquest mes d’octubre els cursos que permetran arribar a 440 alumnes, amb professorat propi i formadors voluntaris. Respon a una de les mesures del Pacte Nacional per a la Immigració i desplega part de la Llei d’acollida de les persones immigrades.

El Departament d’Acció Social i Ciutadania, la Fundació “la Caixa” i la Federació d’Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes (FACEPA) han presentat aquest matí a Barcelona “Lletres per a tothom”: un nou programa d’abast nacional que té per màxim objectiu promoure l’alfabetització en català de persones adultes d’origen estranger. La presentació s’ha fet en el marc d’una jornada organitzada al CaixaForum adreçada a professionals i persones voluntàries que fan alfabetització d’adults.

La iniciativa respon a la mesura 34 del Pacte Nacional per a la Immigració, signat per la gran majoria de partits polítics, agents socioeconòmics i organitzacions del sector el desembre de 2008, quan aposta per emprendre un programa per a l’alfabetització de les persones immigrades residents a Catalunya i que manifesten dificultats d’expressió escrita i comprensió lectora.
El programa també permetrà crear per primera vegada un currículum d’aprenentatge del català adaptat a les necessitats formatives d’aquests alumnes que inclourà l’elaboració de materials pedagògics i la formació del professorat i del voluntariat.

Aquest mes d’octubre comença la tercera edició de cursos d’alfabetització promoguts per la Secretaria per a la Immigració a 21 municipis d’arreu de Catalunya, enguany emmarcats ja dins del nou programa. S’adrecen a homes i dones majors de 16 anys, que no han estat alfabetitzats en cap llengua. Les classes amb professorat sumen 50 hores que es complementaran, per primera vegada, amb més hores gràcies a persones voluntàries que es seleccionaran a través dels ens locals, les entitats implicades i els voluntaris de “la Caixa” en situació de jubiliació o prejubilació.

La feina de les persones voluntàries consistirà a ajudar el professorat en tasques de reforç com ara la realització d’exercicis d’escriptura, repàs de vocabulari o seguiment d’exercicis de lectura. També fomentaran l’intercanvi i el coneixement mutu amb altres persones, el coneixement del barri, del poble o la participació en actes i esdeveniments. S’aconseguirà així un dels altres objectius principals del programa, que és promoure la interacció de l’alumnat amb la societat d’acollida.

Els cursos han de permetre als alumnes adquirir les capacitats bàsiques per a poder accedir als cursos de català inicials que oferta el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). En aquest sentit, cal recordar que la Llei d’acollida de les persones immigrades i les retornades, aprovada el passat mes d’abril al Parlament per una àmplia majoria, estableix que les persones immigrades puguin assolir a través del servei de primera acollida un nivell de català inicial, així com l’alfabetització necessària per poder accedir a la formació de català.

Perfil dels alumnes

En les dues edicions anteriors del projecte pilot hi varen participar 963 alumnes en 83 cursos. La majoria de l’alumnat han estat dones, procedents sobretot del Marroc i de l’Àfrica sudsahariana. Pel que fa als homes, la majoria provenen de diferents països de l’Àfrica Sudsahariana.

“Lletres per a tothom” vol donar cobertura a punts del territori on fins ara l’oferta d’alfabetització d’adults era insuficient o concentrada a les capitals de comarca. Quelcom que dificulta l’accés a determinades persones que tenen dificultats de mobilitat o per traslladar-se amb transport, principalment pels problemes a l’hora de conciliar la formació amb la seva vida familiar.

En la mesura del possible, s’intenta que les classes es duguin a terme en els mateixos centres escolars on estudien els fills i filles dels alumnes del programa, aprofitant les hores en què els menors estan a escola, com una manera d’apropar les famílies nouvingudes a l’entorn educatiu. No en va, la implicació dels pares i mares en l’aprenentatge dels seus fills i filles és clau per a garantir el seu èxit escolar.

Agents implicats

Per tal de desenvolupar de forma eficaç quest programa, “Lletres per tothom” compta amb la participació dels següents actors:

- Departament d’Acció Social i Ciutadania. Secretaria per a la Immigració
- Consorci per a la Normalització Lingüística
- Departament d’Educació
- Ens locals (Abrera, Badalona, Balaguer, Barcelona, Bràfim, Cassà de la Selva, Esparraguera, Granollers, Igualada, Manlleu, Palamós, Pineda de Mar, Prats de Lluçanès, Riudoms, Roquetes, Sant Adrià de Besós, Santa Coloma de Queralt, Santa Cristina d’Aro, Tàrrega, Terrasssa i Vidreres)
- Fundació “la Caixa”
- FACEPA
- Entitats formadores (Acción Laboral, Amics de l’Àfrica, Associació de Formació d’Adults de Vic, Càritas Terrassa, Escola Pia d’Igualada, Fundació Ilercavònia Futur, GRAMC, Jamia Kafo, la Formiga, Moviment Educatiu del Maresme i Reintegra)