Activistes de drets humans espanyols i catalans denuncien Álvaro Uribe per espionatge

La querella va ser presentada per l'organització Justícia per Colòmbia. La Taula Catalana per la Pau també planeja prendre accions legals. Rebutgen el Premi que rebrà l'ex president a Madrid.

Un grup d'ONG espanyoles van presentar una querella a Madrid contra l'ex president Álvaro Uribe per espiar a Espanya (a través del departamente Administratiu de Seguretat - DAS), a unes vint persones d'aquestes organitzacions, així com a defensors dels drets humans. La querella va ser presentada al jutjat d'instrucció de Madrid per dues persones que gaudeixen o han gaudit d'un estatus de protecció a Espanya i que asseguren haver estat espiats per agents del DAS. Els advocats i portaveus de Justícia per Colòmbia, Maurici Valiente i Francisco Pérez Esteban van explicar que la querella es dirigeix també contra Jorge Noguera, director del DAS entre 2002 i 2006 i Germán Villalba Chávez., Ex funcionari d'aquest organisme,


El govern d'Uribe (2002-2010), diuen els advocats de Justícia per Colòmbia, considerava "objectius del seu 'guerra política" a aquestes ONG i als activistes suposadament espiats a Madrid i altres ciutats espanyoles. Valent va ressaltar que, segons avancin les investigacions, no descarten ampliar el contingut de la querella, la tipificació dels delictes i, fins i tot, el nombre de querellats. Segons l'ONG, els agents del DAS a Colòmbia i Espanya "van gravar converses telefòniques, interceptar correus electrònics, vigilar activitats de solidaritat amb Colòmbia, van dissenyar plans per intentar neutralitzar-, i, en alguns casos, van tractar de vincular amb les accions dels grups armats il.legals ".

"És hora que Uribe doni la cara i assumeixi la seva responsabilitat política i judicial", va subratllar Pérez Esteban, que va afegir que el Govern espanyol ha de pronunciar al respecte. A més, li declaren "persona no grata" davant la seva presència demà a Madrid per recollir el II premi "La Porta del Record", que li concedeix l'Observatori Internacional de Víctimes del Terrorisme de la Fundació Universitària San Pablo CEU espanyola.
Les ONG han convocat demà una concentració davant del Casino de Madrid per expressar la seva "indignació" per la concessió d'aquest guardó.

LA TAULA CATALANA TAMBÉ

Per la seva banda, la Taula aula) Catalana per la Pau (per la Pau) ha donat a conèixer que també ha estat objecte de les escoltes il legals del DAS. La notificació la van rebre de la Unitat de la Fiscalia Delegada davant la Cort Suprema de Justícia de Colòmbia. L'organisme els va informar que "es van trobar documents que permeten inferir la seva possible qualitat de víctima dins de les diligències que s'avancen contra alguns servidors i ex servidors del DAS".

"Davant l'extrema gravetat d'aquests fets, les organitzacions socials de la Taula estem avaluant les accions legals pertinents perquè s'investiguin els possibles delictes comesos contra aquesta entitat a l'Estat espanyol o a Colòmbia ", indica la Taula, organisme conformat per ONG, sindicats, administracions públiques (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona, entre altres) i entitats del món acadèmic, tant de Colòmbia com d'Espanya. La Taula també rebutja el Premi La Porta del Record i insisteix que Colòmbia continua sent un dels països amb més violació als drets humans; té el major nombre de persones desplaçades després del Sudan i que l'Exèrcit ha estat responsable d'una pràctica sistemàtica d'execucions extrajudicials (hi ha almenys 3.000 casos documentats).

Font: http://www.enlatino.com/personajes/alvaro-uribe-velez/varias-ong-y-activistas-de-derechos-humanos-denuncian-alvaro-uribe-218